Obezitede Revizyon Cerrahisi

Obezite Cerrahisinde Revizyon

Obezite cerrahisi tüm Dünya’da olduğu gibi Türkiye ve Antalya’da da giderek artan oranlarda yapılmaktadır. Yıllar içerisinde uygun yaşam tarzlarının yeterince sağlanamaması, eski yeme alışkanlıklarına dönüş ve kötü gıda alışkanlıkları, ameliyat olan kişilerde tekrar kilo almaya neden olmaktadır.

Yeniden kilo alımı daha çok hastanın önerilere uyumu ile ilişkilidir. Bununla birlikte ameliyat sonrası yetersiz kilo verme daha cerrahi tekniğin uygun olmaması ile de ilgili olabilir.Kelime anlamı olarak “revizyon” tekrar düzeltme anlamına gelir. Yıllar geçtikçe “revizyon cerrahisi”, “obezite revizyonu” ve “revizyonel bariatrik prosedürler” gibi terimler daha çok kullanılmakta ve giderek daha yaygın olarak uygulanmaktadır. Morbid obezite ve komplikasyonlarını yönetmek için yıllardır oldukça başarılı ameliyatlar uygulanmaktadır. Günümüzde en sık uygulanan prosedür “laparoskopik sleeve gastrektomi” ameliyatıdır. Daha eskiden çok sık yapılan bypass ameliyatları sıklık bakımından neredeyse tüm dünyada 2. sıradaki önemli ve etkin cerrahi yaklaşımdır. Daha önce çok sık olarak uygulanan “gastrik bant” (mide kelepçesi) çok sık revizyon gerektirdiği ve diğer ameliyatlar kadar başarılı olmadığından ülkemizde hemen hemen bırakılmıştır. Şimdilik bu prosedürlerin %5 -30 arası başarısız olacağı ve revizyon operasyonu gerektireceği beklenmektedir. Düzeltme ameliyatları kilo sorunları ve ameliyat komplikasyonlarından dolayı yapılır. Komplikasyon düzeltme endikasyonları belirlidir, ancak ameliyat olmuş kişilerin kilo sorunları nedeniyle yapılacak revizyonların koşulları tam olarak net değildir.

Revizyonel Cerrahi genellikle ne koşullarda önerilir?

1- %25'ten daha az aşırı vücut ağırlığı kaybı olarak tanımlanan birincil yetersiz kilo kaybı.

2-En düşük ağırlığa göre 10 kg'dan fazla bir artış olarak tanımlanan kilo tekrarı; bununla birlikte >30 BMI

3- Ayrıca, obezite cerrahisinin başarısızlığının en yaygın olarak kullanılan tanımlardan biri de, ameliyattan 18 ay sonra, verilmesi gereken kilonun yüzde 50'sinden azının verilmesidir. Bu durumda vücut kitle indeksi 35 kg/m2'nin üzerinde olup olmaması önemli değildir.

4-Her prosedürün aynı zamanda revizyon endikasyonu da olabilen spesifik komplikasyonları vardır. Birincil ameliyatları revize etmek için anatomik nedenler, tanımlanması en kolay olabilir. Anatomik komplikasyonlar; bant erozyonu, en sık bypassta olan fistüller, sleeve gastrektomide darlıklar, şiddetli reflü, tedaviye yanıt vermeyen ülserler veya birincil prosedürlerde olabilecek yetersiz beslenmeyi içer. Bu komplikasyonlar geliştiğinde, altta yatan anatomik sorunu düzeltmek için bir revizyon gerektirecektir.

Uluslararası Sağlık Turizmi Yetki Belgesi

Sağlı Truzim belgesi - web alt banner

Adres

map-icon

Kuşkavağı Mahallesi 542. Sokak Yakamoz Plaza No:1/4 Konyaaltı Antalya

facebookinstagram

Telefonlar